Srbija

GOROSTASI KOJI PARAJU NEBO SRBIJE: Ovo su naše najviše zgrade, jedna od njih krije STRAŠNU priču!

Predstavljamo vam deset najviših zgrada u Srbiji i otkrivamo vam činjenice koje o njima možda niste znali.

01.11.2021 11:15

GOROSTASI KOJI PARAJU NEBO SRBIJE: Ovo su naše najviše zgrade, jedna od njih krije STRAŠNU priču!
Pixabay.com

Poslednjih nekoliko godina Srbija doživljava arhitektonsku renesansu, pa je tako naša zemlja jedno od najvećih gradilišta u Evropi. U Srbiji niču oblakoderi kojima možemo da se ponosimo jer staju rame uz rame sa najvišim i najlepšim neboderima na svetu.

Naravno, najveći broj ovih arhitektonskih čuda nalazi se u srpskoj prestonici, kojoj su ovi giganti podarili potpuno novu panoramu.

Srećna vam donosi spisak 10 najviših zgrada u našoj zemlji.

Pixabay.com

Kula Beograd - Beograd na vodi

 

Krenimo redom od najviše a ujedno i nedavno završene Kule Beograd koja se nalazi na obali Save. Ova impresivna građevina se diči visinom od 168 metara i 42 sprata, a njen inovativni izgled upotpunjen je time što se objekat rotira za 90 stepeni u odnosu na donje spratove. Pored toga, ono što ovu građevinu čini zanimljivom je i podatak da nema 13. sprat, a glavna atrakcija zgrade biće vidikovac od 360 stepeni na 41. nivou.

Jedan od bisera novobeogradske arhitekture je svakako i West 65 Tower sa visinom od 155 metara i 40 spratova. Ovaj neboder nalazi se u okviru stambeno-poslovnog kompleksa West 65. Njegova gradnja je počela u avgustu 2018. godine a završena je ovog leta. U okviru same zgrade nalazi se spa centar, bioskop, teretana i brojni drugi luksuzni sadržaji.

Pixabay.com

West 65 Tower (levo) i Kula Genex (desno)

 

Još jedna građevina koja ima zaniljivo arhitektonsko rešenje je i zgrada Skyline Belgrade - Poslovna kula, koja se nalazi na mestu nekadašnjeg Saveznog MUP-a. Sa svoja 132 metra visine i 31 spratom ova lepotica je zasluženo pobrala simpatije i nagrade iz domena arhitekture, te je 2020. godine pobrala prestižno priznanje za najluksuzniji projekat na tržištu.

Pixabay.com

Kula Beograd (levo) i Skyline Beograd (desno) u izgradnji

 

Sledeća zgrada na našem spisku vertikalnih gorostasa je Genex Kula, poznatija još i kao Zapadna Kapija Beograda. Ovaj simbol prestonice visok je 115 metara, sa antenom 135 i ima 35 spratova. Sačinjena je od dve betonske kule koje su na vrhu spojene mostovnom strukturom. Soliter je 1980. godine projektovao arhitekta Mihajlo Mitrović u brutaliastičkom stilu. Na vrhu ovog tornja nalazi se i rotirajući restoran, koji trenutno nije u funkciji, kao i časovnik koji od 2013. godine posle duže pauze ponovo radi.

Peto mesto dele “sestre” Ušće Tower I i Ušće Tower II, sa impresivnom visinom od 110 metara. Starija je sagrađena 1964. godine i u njoj se nalazilo sedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, pa je u narodu dobila popularni naziv “CK”. Ova zgrada od 25 spratova ima poprilično burnu istoriju, pošto je 1999. godine teško oštećena prilikom NATO agresije. Ipak, 2005. godine se poput feniksa izdigla iz pepela i uz investiciju od 35 miliona evra je zasijala u punom sjaju. Mlađa sestra je novijeg datuma, njen kamen temeljac je položen u februaru 2018. godine a izgradnja je završena dve godine kasnije. Ove lepotice dodatno krase mesto na kome se grle Sava i Dunav.

Pixabay.com

Ušće Tower II (levo) i Ušće Tower I (desno)

 

Još jedna ikona naše prestonog grada zauzima šesto mesto naše liste. Radi se o čuvenoj Palati Beograd, svima poznatoj kao Beogradjanka. Ovo zdanje visoko je 101 metar i ima 24 sprata. Ova građevina bila je svojevrsna muza čuvenog pesnika i aforističara Duška Radovića ali i zvezda brojnih popularnih filmova snimljenih u bivšoj Jugoslaviji. Gradjena je u periodu od 1969. do 1974. godine po projektu arhitekte Branka Pešića.

 

 

Istočna Kapija Beograda je nezvanični naziv za tri solitera koji se nalaze na Zvezdari. Zvanični naziv im je Rudo a “krstio” ih je beogradski arhitekta Dragoljub Mićović, koji im je ime dao po bosanskom gradiću Rudo. Rudo A, Rudo B i Rudo C se nalaze na sedmom mestu sa svojih 100 metara visine i 28 spratova a gradnja je trajala od 1973. do 1976. godine.

 

 

Osmo mesto je pripalo “Ineks” kuli koju se diči sa 95 metara visine i koja je izgrađena 1978. godine. Ovaj gigant u strogom centru Beograda je u svojoj novijoj istoriji preživeo i požar u junu 2017. godine a poznat i je po tome što je bio sedište mnogobrojnih firmi.

Pixabay.com

Inex Beograd

 

Deveto mesto zauzimaju stambene kule u Ulici vojvode Stepe u Beogradu, čija visina iznosi 91 metar.

Na destom mestu nalazi se TV5 Soliter, najviša zgrada u Nišu i ujedno najviša zgrada van Beograda. Visoka je 81 metar, sa antenom 91 metar, i ima 20 spratova. Gradnja je započeta 1972. godine a završena je u decembru naredne godine.

 

 

Među najvišim zgradama u Srbiji ističu se još i tri solitera na Limanu u Novom Sadu, visine 75 metara, koliko ima i zgrada Ipsilon u Kragujevcu. Nešto niža je zgrada Triangl u Požarevcu, koja je visoka 70 metara.

Dosadašnje tendencije u arhitekturi pružile su nam ove gorostase koji se uzdižu na horizontu naše zemlje. Prostaje nam samo da vidimo u kakve će nas vrtoglave visine vinuti budućnost.

Komentari (0)