Oko sveta

U OVOM MESTU DEVOJKE SE UDAJU ZA DEČAKE KOJE VASPITAVAJU I KOJI IM KUVAJU: Ako ih muž prevari, ne sme više da se ženi, osuđen je na samoću! (VIDEO)

Pleme u Indiji živi van moderne civilizacije i žene kod njih imaju poseban položaj.

05.12.2022 18:01

U OVOM MESTU DEVOJKE SE UDAJU ZA DEČAKE KOJE VASPITAVAJU I KOJI IM KUVAJU: Ako ih muž prevari, ne sme više da se ženi, osuđen je na samoću! (VIDEO)
YouTube/printscreen

Izolovano šumsko pleme iz unutrašnjosti jugozapadne Indije poznato je po svom neprihvatanju tekovina moderne civilizacije i svoju tradiciju ne menjaju hiljadama godina unazad. Bonda pleme živi u izolovanoj zajednici, koja samim tim što je tako daleko od ostatka sveta, izaziva veliku pažnju javnosti. 

YouTube/printscreen

Pleme u Indiji o kojem govori ceo svet

U ovom plemenu žene su primarni dobavljači hrane, kao i dominantni partneri u braku. Bonda devojke se uglavnom udaju za dečake koji su od njih mlađi najmanje pet godina, a neretko razlika može da bude i 10 godina. Na taj način, devojke brinu o muževima dok ne porastu i podučavaju ih o svim bitnim stvarima da bi oni zauzvrat mogli da brinu o njima u starosti. 

Prilikom venčanja, momak je taj koji mora da plati miraz, a broj krava koje daje njenoj porodici zavisi od samog socijalnog statusa buduće neveste. U slučaju razvoda, i to ako je žena uhvaćena u preljubi, ona mora da vrati dvostruko više nego što je mladoženja dao za miraz. Ipak, ukoliko je muškarac prouzrokovao neku vrstu nepravde koja je rezultirala razvodom, on više ne može da stupi u ugovoreni brak.

Interesantan podatak je da, za razliku od mnogih drugih populacija u Indiji, broj žena među Bondama znatno premašuje broj muškaraca, piše RadioSarajevo.ba

YouTube/printscreen

Bonda pleme živi daleko van svega što je karakteristično za modernu civilizaciju

Takav način života i razni običaji vezani za obavezan brak u kombinaciji sa smanjenjem šumskih staništa i siromaštva, doveli su u opasnost čitavo pleme kom preti nestanak. Prema podacima popisa iz 2011, ostalo ih je još samo oko 12.000, nakon čega su pokrenuti projekti da se oni integrišu u moderno društvo. 

Pored navedenih problema, još jedna ozbiljna prepreka za budući razvitak društva predstavlja i alkoholizam među muškarcima koji većinu vremena provode u kuvanju i konzumiranju pića od pirinča, palme i cveta mahua. A ako se uzme u obzir da su od mladosti obučeni da koriste luk i strelu, onda ne čudi da u kombinaciji sa opijatima često dolazi do bratoubistava.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)