Kosa

FRIZURA KOJU SVE DEVOJKE OBOŽAVAJU MOŽE PODSTAĆI OPADANJE KOSE! Evo šta odmah morate da prestanete da radite

Da biste zaustavili opadanje kose, nije dovoljno kupiti samo kvalitetna sredstva za njenu negu. Evo na šta treba da obratite pažnju.

23.11.2022 18:01

FRIZURA KOJU SVE DEVOJKE OBOŽAVAJU MOŽE PODSTAĆI OPADANJE KOSE! Evo šta odmah morate da prestanete da radite
shutterstock.com

Lepa i negovana kosa je ono za čime svi žudimo i mnoge žene će se odlučiti za lepu i kvalitetnu kosu nego da su, recimo, lepo našminkane. Kvalitetna kosa je odraz dobrog zdravlja i nege i jedan od pokazatelja kako se žena odnosi prema svom izgledu. Većina dama će dati pravo bogatstvo zarad jake i zdrave kose.

Ipak, nisu sve dame te sreće da imaju gustu i jaku kosu, pritom da je sjajna. Većina muku muči sa tankom i proređenom kosom, sa slabom dlakom i jednostavno lošijim kvalitetom jednog od najlepših ukrasa na ženi. Iako će vam delovati kao kliše, da tretiranje kose umnogome određuje kakvog će kvaliteta ona biti, ima nečeg u tome.

Od frizera ćete često čuti da izbegavate peglu za kosu, da ako ne morate da fenirate kosu iskoristite prirodno sušenje, a većina će se složiti oko jedne stavke, a to je - da prestanete da vezujete ili barem da popustite gumicu prilikom vezivanja repa. A zašto? 

Od mnogih devojaka neretko čujemo kako im se zbog zalizane kose stvaraju zalisci, imaju "bejbi kosicu" te često čvrsto vezivanje dovodi do pucanja dlaka. Naime, ako vezujete čvrsto rep može doći do tzv. trakcione alopecije.

Ovo stanje dovodi do privremenog gubitka kose, koja se naknadno obnavlja a u težim slučajevima do trajnijeg gubitka. Trakciona alopecija nastaje uglavnom zbog oštećenja dlake do čega dolazi stilizovanjem kose termičkim i hemijskim tretmanima. Ipak kao glavni razlog se smatra kosa zategnuta u čvrst rep. 

Da bi se izbeglo ovo stanje, te očuvala kosa, stručnjaci preporučuju labavo vezivanje kose, pričvršćivanje šnalama ili blago vezivanje u pletenice.

Ako je verovati nekim istraživanjima, pored opadanja kose jako vezivanje repa može prouzrokovati glavobolje. Nošenje čvrsto zategnutog visokog repa može prouzrokovati upalu folikule dlake . Ljudi imaju različiti prag tolerancije na bol, pa neki te glavobolje osećaju više od drugih. Razlog toga su nervi koji su osetljivi na bol na temenu, pa zbog toga oni usled takvog pritiska šalju mozgu signale bola. Zato, pre nego shvatite da vam kosa opada zbog lošeg šampona, stresa i slično, potražite uzrok u možda pogrešnom stlizovanju kose i pokušajte da je tako spasite.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)