Film, muzika i pozorište

ODRŽANA BEOGRADSKA PREMIJERA FILMA "PLAVI CVIJET": Reditelj Zrinko Ogresta u središte filma vratio ženu kao ćerku i majku

Svojim filmovima, a posebno ovim se vraćam temeljima koji čine čoveka, a to su pre svega porodica i majka.

30.04.2022 20:30

ODRŽANA BEOGRADSKA PREMIJERA FILMA "PLAVI CVIJET": Reditelj Zrinko Ogresta u središte filma vratio ženu kao ćerku i majku
Privatna arhiva

U utorak je u dvorani Kulturnog centra Beograda održana beogradska premijera filma "PLAVI CVIJET", reditelja Zrinka Ogreste.

Pre premijere organizovana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali reditelj Zrinko Ogresta i srpski producent filma Lazar Ristovski.

Zrinko Ogresta doputovao je u Beograd ovim povodom, koji kaže da posebno voli i ceni njegovu filmsku publiku i kritičare.

Privatna arhiva

Zrinko Ogresta

- Svi moji filmovi se bave ljudskim odnosima. Nameću nam se globalni sadržaji kao što su pandemije, nasilje, etnički sukobi, sadržaji koji nas guše ili se bar ja tako osećam. Upitao sam sebe da li sam ja deo tog sveta. Svojim filmovima, a posebno ovim se vraćam temeljima koji čine čoveka, a to su pre svega porodica i majka. To su sadržaji koji imaju plemenitu dimenziju i čine društvo boljim. Kada bismo više razmišljali o tome verujem da bismo svi bili bolji ljudi - rekao je Zrinko.

- Saradnja producentske kuće Zillion film sa producentskom kućom Interfilm iz Zagreba je dugogodišnja. Ovo je šesti film koji smo snimili zajedno. Naš prethodni film "S one strane" odneo je mnogobrojne nagrade na hrvatskim, srpkim, ali i svetskim festivalima, kao što je slučaj i sa filmom "Plavi cvijet". Zadovoljan sam zbog naše saradnje i hrvatske i srpske koprodukcije. Verujem da ona služi kao primer u regionu - istakao je glumac Lazar Ristovski.

Privatna arhiva

Lazar Ristovski

Film PLAVI CVIJET apsolutni je pobednik prošlogodišnjeg filmskog festivala u Puli na kojem je nagrađen „Zlatnom arenom“ za najbolji film, režiju (Zrinko Ogresta) i najbolju glumicu (Vanja Ćirić).

Snimljen je u koprodukciji Srbije i Hrvatske, a glavne uloge tumače Vanja Ćirić, Anja Šovagović, Tea Harčević, Nikša Butije i drugi.

PLAVI CVIJET je film o ženi, majci i ćerki, a u njegovom središtu je sredovečna Mirjana, službenica u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan proslave 20 godina rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji. PLAVI CVIJET govori o porodici, ljubavi, sebičnosti i samoći i podstiče nas da se dugo zagledamo u sebe.

Film će se prikazivati u bioskopima širom Srbije od 28. aprila.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)