Tetka Saveta

OVAKO ĆETE NAJBRŽE OSUŠITI VEŠ TOKOM ZIME: Ne, nikako nisu u pitanju radijatori!

Sušenje odeće u zatvorenom prostoru u kom boravimo tokom hladnih dana nikako nije preporučljivo, a Rebeka Bebington, stručnjak za potrošače i higijenu doma, tvrdi da postoji mnogo efikasniji način.

03.12.2022 16:00

OVAKO ĆETE NAJBRŽE OSUŠITI VEŠ TOKOM ZIME: Ne, nikako nisu u pitanju radijatori!
Foto: Shutterstock

Svi znaju koje su blagodeti svežeg vazduha, naročito tokom toplijih meseci kada smo u mogućnosti da na otvorenom sušimo veš jer on jedino tada zaista miriše predivno. Međutim, kada nastupi zima, svaka žena dobro zna kakav je izazov pronaći način da se veš efikasno i dobro osuši, a da to nije u mašini za sušenje veša, budući da se u njoj pojedini komadi mogu skupiti. Svako od nas je sigurno više puta opipavao omiljeni dzemper ili farmerke koji danima stoje u sobi na sušilici, ali oni su nekako uvek vlažni i hladni, pogotovo kada temperatura u kući nije na zadovoljavajućem nivou tokom zime. 

Ipak, jasno je da ni sušenje veša u prostorijama u kojima se boravi, posebno u spavaćim sobama, takođe nije dobro rešenje jer se na taj način stvaraju vlaga i kondenzaciju. Osim toga, isparavanje ostataka praška i omekšivača za veš mogu negativno da utiču na ukućane, posebno kod onih osetljivih na pojedine alergene. To se, podrazumeva se, dodatno pogoršava ukoliko se mokra ili vlažna odeća stavi na radijatore, jer se proces isparavanja samo ubrza. 

Stručnjaci za domaćinstvo tvrde da je to jedna od najgorih stvari koja se može učiniti. Naime, sušenje odeće u sobama dok traje grejna sezona povećava vlagu u prostorijama za čak 30 odsto, što sa sobom donosi veliki rizik od pojave raznih oboljenja, poput astme i alergije. Njima su najčešće izloženi najmlađi i zdravstveno osetljivije grupe građana. Osim toga, neka ranija istraživanja su pokazala da je sušenje odeće u domu uzrok glavobolja, hroničnog umora, kao i toga da ukućani mogu imati problema sa disanjem.

Foto: Shutterstock

Sušenje odeće na radijatoru stručnjaci nikako ne preporučuju

Pojedini stručnjaci apeluju da se izbegava sušenje odeće na radijatorima jer to na neki način predstavlja "začarani krug".

Sušenje odeće na taj način uzrokuje to da se ona duže suši jer je tada više vlage u vazduhu. Svako prirodno svetlo koje ulazi u dom je od značaja za sušenje odeće, čak i kada se čini kako joj je potrebno mnogo vremena da bude suva. Takođe, program centrifuge, koji neke domaćice ni ne koriste, umnogome pomaže da se višak vode iz odeće odstrani i da se na taj način smanji i kondenzacija u prostoru gde boravimo - istakla je Rebeka Bebington, stručnjak za potrošače.

Iako mnoge domaćice smatraju da je ova metoda besmislena, najlakši i najbrži način sušenja odeće u domu, prema rečima Bebingtonove, jeste otvaranje prozora kako bi prostrujao svež vazduh. Možda to utiče na budžet doma, jer je u to vreme uključeno i grejanje koje plaćamo, otvaranje prozora je metoda koja ima i mnoge dobrobiti jer će uz svež vazduh dom izgledati srećnije i energičnije. 

Za one koji izbegavaju "povetarac u kući" tokom hladnih dana, Bebingtonova savetuje kupovinu odvlaživača vazduha. Dok se veš suši on će pokupiti svu vlagu i višak vode, tako da će se veš brže osušiti. Mnogi stručnjaci za domaćinstvo ističu, takođe, da kao "usisivači" kondenzacije i viška vlage u prostoru gde boravimo mogu da posluže i pojedine sobne biljke. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)