Slatkiši

NAJUKUSNIJI MINJONI PO RECEPTU NAŠIH BAKA! Oduševite sve goste na predstojećim veseljima jednim od najslasnijih slatkiša na svetu

Pravi minjoni su veličine jednog zalogaja i tope se u ustima kad se zagrizu, a evo najboljeg recepta za njih.

06.12.2022 08:01

NAJUKUSNIJI MINJONI PO RECEPTU NAŠIH BAKA! Oduševite sve goste na predstojećim veseljima jednim od najslasnijih slatkiša na svetu
Pixabay.com

Mali, slatki, šareni, simpatični i pre svega ukusni, minjoni su nekad bili omiljeni kolači. Nijedno slavlje nije moglo da prođe bez njih, a ukusom i dekoracijom zadivili bi i najizbirljivije goste. Vremenom su ih potisnuli neki drugačiji, moderniji slatkiši, ali sad se i oni vraćaju na velika vrata na naše trpeze, pre svega zahvaljujući slavama. Iako mogu da budu u raznim oblicima, pravi minjoni su uvek četvrtasti i obloženi glazurom, dok se unutrašnjost topi u ustima kad se kolač zagrize. Mogu se praviti u različitim veličinama, ali je nepisano pravilo naših baka da minjon bude tačno koliko je jedan zalogaj.

Srećna republika vam poklanja recept naših baka za te dekorativne i ukusne kolače koji će sigurno ostaviti bez reči vaše goste, bilo da je u pitanju slavska trpeza ili predstojeći novogodišnji i božićni praznici.

Pixabay.com

Minjoni se mogu ukrašavati i praviti za najrazličitije vrste slavlja a vaši gosti će biti oduševljeni

Sastojci:


- 6 jaja (za žutu koru)
- 150 g šećera
- 125 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 6 jaja (za šarenu koru)
- 150 g šećera
- 125 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike kakaa
 

Za šećerni rastvor

- 250 gr kristal-šećera
- 1,5 dcl vode
- pekmez od kajsija
- 1 pomorandža
- malo ruma

Priprema:

Žuta kora

Odvojte žumanca od belanaca i ostavite ih na sobnoj temperaturi oko sat vremena da se malo ugreju. Umutite belanca s pola šećera i dodajte umućena žumanca s drugom polovinom šećera, pa obe smese spojite uz lagano mešanje. Lagano dodajte brašno, u koje je prethodno umešan prašak za pecivo, sve sjedinite i peći u plehu koji je podmazan puterom i obložen papirom za pečenje oko 15 minuta na180 stepeni. Debljina kore treba da bude oko 1,5 cm. Kad se ohladi, skinite okrajke i presecite je na dva jednaka dela. 
 

Šarena kora
Napravite smesu od jaja, šećera i brašna kao za prvu koru, ali je podelite na tri dela. Jedan ostaje žut, u drugi se dodaje malo crvene boje za kolače, a u treći deo dve kašike kakaa. U tepsiju namazenanu puterom i obloženu papirom za pečenje naizmenično sipajte sve tri smese i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Ostavite da se kora ohladi, a potom je isecite na sitnije kockice i dodajte krajeve od žute kore. Sve stavite u dublju činiju, pa onda prelijte šećernim rastvorom. 

Šećerni rastvor
U vodu sipajte propisanu količinu šećera, pa zagrevajte na nižoj temperaturi uz stalno mešanje dok se šećer ne otopi, pa ostavite da se kuva oko pet minuta na laganoj vatri. Sklonite sa vatre, prohladite, pa dodajte sok i koru pomorandže i malo ruma. Prelijte taj šećerni rastvor preko nasečene kore na kockice, da bude dobro natopljeno. 

Ugrejte pekmez od kajsija, pa ga procedite kroz cediljku. Izaberite pleh koji je sličnih dimenzija kao polovina žute kore. Obložite pleh providnom folijom, pa na nju stavite prvu žutu koru, premažite je pekmezom od kajsija (oko 3-4 kašike), preko toga rasporedite natopljene kocke tako da bude ista debljina na celoj piškoti.

Drugu polovinu žute kore takože premažite pekmezo, ali taj premazani deo treba da dođe na natopljene kocke. Prekrijte ceo kolač plastičnom folijom, pa ga dobro umotajte i ostavite da se presuje tako što ćete preko staviti neki teži predmet. Mora da se presuje najmanje 12 sati.

Kada je kolač ispresovan, stavite dasku i prevrnite ga iz pleha na nju, sklonite foliju i oštrim nožem isecite na sitnije kocke. Svaka treba da se prelije tečnim fondanom i ukrasi po želji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)