Horoskop

LEKOVITA MOĆ DODIRA: Kako će milovanje spasiti čoveka?

Toplina majčinog zagrljaja, rukovanje se osobom koju cenimo ili nečiji nežan dlan na našem obrazu, sve su ovo lekoviti dodiri i mi vam otkrivamo na koji način nas oni regenerišu!

10.03.2022 22:00

LEKOVITA MOĆ DODIRA: Kako će milovanje spasiti čoveka?
pexels.com

Nakon rođenja deteta, ono se tradicionalno polaže majci na grudi. Kaže se da je taj primalni dodir kože na kožu, majke i deteta, najlepše iskustvo na svetu i da ima neverovatnu isceliteljsku moć, kako za iscrpljenu majku tako i za novorođenče, koje je iz mira i topline utrobe došlo u svet prepun nepoznatih zvukova i pojava. Portal Srećna Republika vam predstavlja sve terapeutske blagodeti dodira.

Što više izučavamo ljudsko zdravlje i psihu, sve više shvatamo koliko malo znamo o koži kao organu čula, ogledalu duše i sredstvu komuniciranja. Stručnjaci upozoravaju da upravo kožom razgovaramo pre nego što naučimo da izgovorimo prvu reč, a dodir postaje jedno od najsuptilnijih iskustava koje zatim nastavljamo da stičemo tokom čitavog života.

pexels.com

Devojka i momak se miluju

Koža je čovekov najveći čulni organ i iznenađujuća je sličnost u mnogovrsnosti funkcija kože i našeg najkomplikovanijeg organa - mozga. Koža i mozak, naime, nastaju u najranijem embrionalnom razvoju iz istog sloja ćelije, iz istog zametka, koji se još naziva ektoderm, baš kao i centralni nervni sistem. Oni su dakle u najbližem srodstvu. Oboje su primopredajnici za informacije, emocije i osećanja, spoj su unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta.

Običan dodir, na taj način može učiniti da se opustite, da ulepšate sebi ili nekome drugome dan i da se, uopšte gledano, osećate mnogo bolje i srećnije. A ako vam niko nije pri ruci, izađite makar u prirodu, i zabacite glavu tako da vam sunčevi zraci miluju lice. I njihov dodir izazvaće u većem telu lučenje hormona sreće, piše portal conopljanews.net

pexels.com

Mama ljubi bebu

Profesor Emilijano Pankonezi sa Dermatološkog instituta Univerziteta u Firenci se dugo pitao zašto na licima zaljubljenih uvek blista osmeh i da li je u pitanju samo to jedinstveno osećanje. On je odlučio da istraživanje proširi i na parove u godinama, parove sa decom, kućne ljubimce i njihove vlasnike, na sve one koji su se dodirivali i milovali. Tako je sakupio dobrovoljce i dao im jednostavan zadatak, a to je –“Milujte se ljudi!” Ispostavilo se da uopšte nije slučajno da nam se, na blag dodir lice razvuče u osmeh. Tada u organizmu počinje da se luči betaendorfin, odnosno - hormon sreće.

Ne bez razloga, u narodu postoje uzrečice “Uvlači mi se pod kožu”, “Osetio sam to na sopstvenoj koži”, “Ne bih mu bio u koži” ili “Rado bi bio u njegovoj koži”. Za neke ljude, opet, kažemo da su “debelokožci”, a sebe ponekad uhvatimo u osećanju da bismo najradije “izašli iz sopstvene kože”, ali ipak ne možemo, jer, opet narod kaže “Iz svoje kože nemožemo”. Ovakve informacije odgovaraju neverbalnom informacionom sistemu, to je dodir gestova i dodira.

pexels.com

Devojka grli momka

Veliki je značaj koji dodir ima u životu deteta. Masiranje pomaže da bebama prođu grčevi u stomaku i ojačava im imunološki sistem. Bebama do šest meseci, koje su masirane svakog dana po petnaestak minuta tokom dve nedelje, trebalo je samo devet minuta da se uspavaju, umesto dvadeset i dva, koliko ima je bilo potrebno pre svakodnevne masaže. Ispostavilo se da su bebe veoma živahne tokom masaže, ali čim se posle toga stave u krevet lako padaju u san, dok bebe koje se njišu u naručju zaspu na rukama, ali se obično probude čim se stave u krevetac.

pexels.com

Mala i velika ruka

Posle straha, stresa i velikih uzbuđenja, čovek će potražiti smirenje u bliskom kontaktu sa telom i kožom druge osobe. Čovekov nemi dijalog u tom slučaju poručuje “Zaštiti me”, “opusti se”, “nisam sam”. Očigledno, sve ovo nije nimalo slučajno. Stručnjaci tvrde da osobe koje u ranom detinjstvu nisu dobijale dovoljno fizičke nežnosti, imaju čudne načine ponašanja, strahove. Često ne shvataju ni sopstveno telo, a istovremeno pate od neutažive želje za neznošću.

Značaj dodira u našim životima očigledno je mnogo veći nego što smo mislili. To je fenomen koji nas i doslovno prati celog našeg života, mada u stvari započinje već u majčinoj utrobi, koja je izuzetno značajna za dalje oblikovanje ličnosti.

Komentari (0)