Odrasli

KAKO RAZLIKOVATI TROVANJE HRANOM OD DRUGIH BOLESTI: Ovaj simptom nikako ne smete da ignorišete, kad ovo primetite hitno se obratite lekaru!

Sve zavisi od vrste bakterije koja je dovela do stomačnih problema.

04.04.2024 15:45

KAKO RAZLIKOVATI TROVANJE HRANOM OD DRUGIH BOLESTI: Ovaj simptom nikako ne smete da ignorišete, kad ovo primetite hitno se obratite lekaru!
Shutterstock

Najčešći simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, groznica i dijareja. Međutim ovi simptomi često ukazuju i na neke druge bolesti pa se postavlja pitanje kako razlikovati trovanje hranom od nekih drugih oboljenja. Postoji jedan simptom na koji bi trebalo posebno da obratite pažnju, a to je gastrointestinalno krvarenje. Ako primetite krv u stolici to je znak da je situacija postala ozbiljnija i da odmah potražite medicinsku pomoć.

Simptomi trovanja hranom mogu biti veoma neprijatni, ali i opasni, posebno ako dođe do gastrointestinalnog krvarenja. Važno je prepoznati ozbiljnije simptome i potražiti medicinsku pomoć kada je to potrebno, kako bi se adekvatno lečili i brzo oporavili.

Shutterstock

Jedan simptom je posebno opasan

Uzroci simptoma trovanja hranom

Gastroenterolog Endru Bokser ističe da su najčešći simptomi trovanja hranom mučnina, povraćanje, groznica i dijareja. Međutim, viši direktor i stručnjak za bezbednost hrane, Sem Martin, dodaje da trovanje hranom može izazvati i glavobolju, znojenje, zamagljen ili dvostruki vid, slabost mišića i gorznicu. Simptomi zavise od vrste bakterije koja je izazvala trovanje hranom, a mogu se pojaviti već 30 minuta ili čak nekoliko dana nakon konzumiranja kontaminirane hrane.

Razlika između trovanja hranom i bolesti stomaka

Ponekad može biti teško razlikovati simptome trovanja hranom od stomačnog gripa, ali jedna od ključnih razlika je brzina pojavljivanja simptoma. Trovanje hranom obično uzrokuje brže pojavljivanje simptoma, za razliku od stomačnog gripa kojem je potrebno 24-48 sati da se simptomi pojave. Takođe, simptomi trovanja hranom traju kratko, običnodan do dva.

Shutterstock

Razlikujte trovanje hranom do drugih stanja

Kada tražiti medicinsku pomoć

Iako simptomi trovanja hranom obično nestaju sami, u nekim slučajevima može biti potrebna medicinska intervencija. Ako primetite krvavu stolicu, krv u urinu, visoku temperaturu, nejasan govor, zamagljen vid ili ako simptomi traju duže od tri dana, odmah se obratite lekaru. Gastrointestinalno krvarenje takođe zahteva hitnu medicinsku pomoć.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)