Srbija

TAJNA KOJU KRIJE OZREN! Ukoliko ovo učinite na poznatoj planini, ljubav će vam biti večna! (FOTO)

Planina Ozren nalazi se u sokobanjskom kraju, a krije tajnu velike ljubavne priče o kojoj se i danas govori.

24.09.2022 11:01

TAJNA KOJU KRIJE OZREN! Ukoliko ovo učinite na poznatoj planini, ljubav će vam biti večna! (FOTO)
Sokobanja-org

Srbija je bogata brojnim prirodnim lepotama, od reka, planina, sela, pa sve do vodopada i svaki od njih ima ono nešto posebno što mu daje posebnu čar.

Planina Ozren jedno je od takvih mesta. Jedna je od najšumovitijih planina u Srbiji. Klimatsko je lečilište, bogato ozonom. Na njoj se nalaze dve bolnice, za očne i plućne bolesti, manastir Jermenčić iz XIV veka, kao i vodopad Ripaljka. Najpovoljnija je za lečenje disajnih organa zbog borovih šuma i nadmorske visine. Ne treba izostaviti ni ružu vetrova, čije strujanje i mešanje više vazdušnih struja doprinosi lečenju očnih bolesti.

Na ovoj planini nalazi se veliki broj izletišta, spomenika, manastira, a za njega se vezuju mnogobrojne legende i bajke o njima. Jedna od tih priča, koja se vezuje za Ozren, prenosi se decenijama s kolena na koleno. 

Na ovom popularnom izletištu, koje je okruženo šumom, nalazi se i jedna posebna stena. Nju nazivaju i Kamen Ljubavi jer je simbol jedinstvene veze hajduk Veljka i Čučuk Stane. Dugo se prepričavalo po okolnim krajevima da se još na rođenju znalo da će mali Veljko biti junak. Bio je neustrašiv i hrabar, ali s devojkama nije umeo.

Tako je bilo sve dok sa Čučuk Stanom nije stigao na Ozren. Naime, legenda kaže da je Veljko stalno izmicao Stani, ali su ga njena volja, neustrašivost i upornost doveli pred kamenu stenu.

Youtube/Lepote nase zemlje

Kamen ljubavi na Ozrenu

Prema predanju, Čučuk Stana je hajduk Veljka jurila tri kruga oko stene dok ga nije uhvatila, a zatim su prespavali na steni i njihova ljubav je bila večna.

Otad se veruje da ukoliko parovi žele da im ljubav bude večna, moraju obići tri kruga oko stene i tu leći na odmor. Stena je neretko i mesto na kom brojni parovi reše da se vere. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)