Kuce

PUTUJETE ZA PRAZNIKE I NEMATE KOME DA OSTAVITE PSA: Ovo su cene pansiona i kućnog čuvanja ljubimaca!

Najjeftiniji paket za čuvanje psa je 1.500 dinara po danu, a ima i predsednički koji košta 8. 500 dinara dnevno.

30.04.2024 15:20

PUTUJETE ZA PRAZNIKE I NEMATE KOME DA OSTAVITE PSA: Ovo su cene pansiona i kućnog čuvanja ljubimaca!
Shutterstock

Prvomajski i uskršnji praznici prilika su za putovanje, jer većina zaposlenih neće raditi barem 7 dana. Problem nastaje ako imate ljubimca, jer treba da se postarate da vaš pas ili mačka što bezbolnije provedu dane odvojenosti od vas. Ukoliko nemate rođaka ili prijatelja koji može da priskoči u pomoć, ne ostaje vam ništa drugo nego da se snađete na drugi način.

Poslednjih godina u Srbiji je sve više pansiona za pse u kojima možete ostaviti svoje ljubimce dok ste vi na putu. Takođe, postoje i privatna lica koja u kućnim uslovima čuvaju pse za određenu novčanu nadohnadu.

Mačke teže podnose promenu okruženja u kome žive, pa je jedan bračni par Novosađana došao na sjajnu ideju da mace obilaze i hrane u njihovom domu dok se vlasnici ne vrate.

Shutterstock

Pansioni za pse i mačke

Cene pansiona

Sudeći po cenama raniznih pansiona i hotela za pse koji se reklamiraju na internetu i oglasima čuvanje pasa je unosan biznis. Većina pansiona nudi standardne pakete za čuvanje koji podrazumevaju posebne krevete za pse, šetnje minimum 3 puta dnevno, veterinarska usluga je dostupna 24/7 čak imaju i mogućnost da dođu i vrate psa na kućnu adresu. 

Cene zavise i od toga da li oni obezbeđuju hranu ili tu obavezu na sebe preuzima vlasnik ukoliko ne želi da njegov ljubimac menja način ishrane. Cena standardne usluge je 1.500 dinara po danu. 

Postoje i VIP paketi (2.000 dinara po danu) ali luksuzni predsednički paket (8.500 dinara po danu) gde pas ima poseban tretman. Pored već pomenutih usluga, nude se i dodatne kao što su svakodnevno četkanje, sečenje noktiju i čišćenje ušiju vašeg psa.

Većina vlasnika pansiona ili hotela se obavezuje da će vlasnicima svakog dana slati fotografije ili video snimke njihovih ljubimaca kako bi se uverili da je sve u redu.

Evo kakve su cene čuvanje pasa u pansionima ili hotelima u većim gradovima u Srbiji.

  • Beograd od 1.500 do 8.500
  • Novi Sad od 1.200 do 2.000
  • Niš od 1.000 do 1.500
  • Kragujevac od 700 do 1.000

Cena zavisi i od broja dana, odnosno koliko pas ostaje u pansionu. Što je duže smešten na čuvanje to cena može biti niža.

Kad je u pitanju čuvanje pasa u kućnim uslovima cene su šarolike u zavisnosti od samih uslova za životinju. Uglavnom su to kuće sa dvorištem, ređe stanovi, a ova vrsta čuvanja je više zastupljena u Beogradu nego u unutrašnjosti. 

Cene ove vrste čuvanja pasa su uglavnom od 1.300 do 2.500 dinara u zavisnosti od veličine psa. Većina ljudi koji pružaju uslugu čuvanja ljubimca u kućnim uslovima zahteva da vlasnik donese hranu koju pas inače jede kako bi se izbegli eventualni stomačni problemi životinje usled promene hrane. U slučaju potrebe mogu pozvati veterinara, a to se posebno naplaćuje u zavisnosti od zdravstvenog problema životinje.

Ko čuva mace?

Kad je u pitanju čuvanje mačaka to je nešto jednostavnije posebno ako je mačka navikla da ne izlazi iz stana. Većina vlasnika svoje mačke odnese kod rođaka ili prijatelja na čuvanje što može biti stresno za samu životinju zato što menja okruženje u kome živi. Ako imate nekoga ko može da obiđe vašeg ljubimca, očisti posip i nahrani je dva puta dnevno najbolje je da mačka ostane u svom domu. 

Postoje i pansioni za mace, koji su jeftiniji od onih za pse upravo zato što mačke nisu zahtevne za čuvanje. Cene u ovakvim pansionima su najčešće oko 700 dinara dnevno uz obavezu vlasnika donese hranu za svoju ljubimucu. 

U poslednje vreme pojavili su se i mačkositeri. U pitanju su ljubitelji mačaka koji za određenu novčanu nadohnadu dva puta dnevno obilaze vašu macu, očisti posip, nagrane je i poigraju se s njom. Cene su kao pansionske oko 700 dinara dnevno. Ali, treba voditi računa da to bude osoba od poverenja, odnosno da dobijete preporuke. Ipak je to neko ko će ulaziti u vaš dom kada vi niste tu. 

Uslužno čuvanja mačaka kod nas je još uvek u začetku, a ovim poslom se profesionalno bave tek po neki entuzijasta i ljubitelj mačaka, najčešće kod kuće i sami imaju mace, pa najbolje znaju kakve su njihove potrebe. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)