Roditeljstvo

OVAKO RODITELJI UNIŠTAVAJU DETE: Jedan njihov gest je poguban za samopoštovanje

Roditeljska ljubomora može da bude jedan od glavnih krivaca za budući neuspeh dece

18.03.2024 16:27

OVAKO RODITELJI UNIŠTAVAJU DETE: Jedan njihov gest je poguban za samopoštovanje
shutterstock.com

Roditelji detetu žele najbolje i više od bilo koga žele da ono bude uspešnije od njih. Trude se da ga podržavaju i usmere na pravi put, kao i da se raduju njegovim uspesima. Zato je imati roditelje koji su malo ljubmorni na uspeh deteta za neke zbunjujuće i čudno iskustvo.

Očekivano je da roditelji budu ponosni zbog dostignuća i uspeha svoje dece. Ali, kad ta vrsta podrške izostane to može da bude štetno i demotivišuće, pogotovo ako deca osete zavist, i to baš od onih od kojih očekuju najveću podršku - od roditelja. 

Ljubomora smanjuje samopoštovanje deteta

Psiholog Barton Goldsmit je za "Psihology today" podelio iskustvo svoje klijentkinje. Ona je, kaže, bila izvrstan student, ali je primetila čudno ponašanje kod svojih roditelja kada bi postigla neke zavidne rezultate. 

Zbog toga što je bila uspešna nekada se loše osećala. preplavljivali su je krivica i stid, što je dovelo do smanjenja njenog samopoštovanja i motivacije. Umesto da roditelji slave njena postignuća, oni bi ih umanjili  ili bi promenili temu. 

pexels.com

Roditeljska podrška i sreća zbog dečijeg uspeha može pozitivno d autiče na dečije samopštovanje

Uticaj roditeljske ljubomore

Sa druge strane, istraživanja pokazuju da roditeljska ljubomora nije neuobičajena i može imati uticaj na uspeh i dobrobit deteta. Prema nekim istraživanjima, ona može da dovede do osećanja krivice i srama kod dece, kao i do nižeg samopoštovanja. Ove negativne emocije svakako mogu dovesti i do smanjene motivacije i manjeg učinka u akademskim i ličnim aktivnostima deteta.

Upravljanje roditeljskom ljubomorom

Roditeljska ljubomora se može manifestovati na nekoliko načina. Postoje roditelji koji će tu ljubomoru pokazati kroz zavist ili ogorčenost, dok će drugi umanjiti ili potpuno odbaciti dostignuća deteta. U najgorim slučajevima, objašnjava psiholog Goldsmit, roditelji mogu da sabotiraju uspeh deteta svesno ili nesvesno kako bi na neki način zadržali kontrolu i superiornost u odnosu na dete.

Ukoliko kod svojih roditelja prepoznajete ove osobine, stručnjaci napominju da biste mogli da preduzmete neke korake kako biste upravljali situacijom. Evo nekoliko strategija koje u tome mogu da vam pomognu.

  • Postavite granice sa roditeljima oko svojih dostignuća i vašeg uspeha tako što ćete im naglasiti kako cenite njihov doprinos i podršku, ali da želite svoj prostor za ostvarivanje ciljeva, a da se ne takmičite sa njima.
  • Otvoreno komunicirajte sa njima o njihovoj ljubomori i zbog čega se nekada osećaju ogorčeni. Jasno im naglasite da njihovo ponašanje utiče na vas.
  • Tražite podršku u drugim izvorima poput prijatelja, mentora ili terapeuta. Tako ćete ostati motivisani i fokusirani na svoje ciljeve.
  • Sa kojom god vrstom stresa se nosili, briga o sebi je najvažnija u toj situaciji. Jedite i spavajte dovoljno i bavite se aktivnostima koji vam donose radost i ispunjenje.
  • Proslavite svoje uspehe, bez obzira na to što vas roditelji ne podržavaju. Priznanje vašeg napornog rada u vidu obroka koji ćete napraviti sebi ili izaći sa prijateljima može da poveća vaše samopoštovanje.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)