Kosa

DOMAĆI ŠAMPON PROTIV PERUTI: Čisti vlasište i čini da kosa bude meka kao svila (RECEPT)

Previše suva ili previse masna koža glave može da bude uzročnik pojave belih ljuspica.

16.02.2024 11:00

DOMAĆI ŠAMPON PROTIV PERUTI: Čisti vlasište i čini da kosa bude meka kao svila (RECEPT)
shutterstock.com

Perut je problem koji muči čak polovinu svetske populacije. Lakše se uočava na tamnoj kosi, a ponekad može da bude toliko obimna da pada po ramenima i utiče na samopouzdanje.

Bele ljuspice su posledica ili previše suve ili previše masne kože glave zbog prisustva gljivice koja se zove Malassezia. Ona najčešće apsorbuje ulje iz kože glave, zbog čega se javlja svrab.

shutterstock.com

Pored farmaceutskih šampona, od koristi može da bude i domaći šampon od korena celera

 

Pored farmaceutskih šampona koji se preporučuju za eliminisanje peruti, postoji i prirodna varijanta šampona koju možete da isprobate, a koja daje dobre rezultate. Da bi šampon bio što delotvorniji i da biste se peruti što jednostavnije rešili, neophodno je da priuštite koži glave dodatni tretman u vidu maske od ulja. Maska za kosu će pomoći da se naslage peruti lakše odvoje kod kože i ujedno će nahraniti vlasi, pa će one biti sjajne i blistave.

Sastojci:

  • veći koren celera
  • pola litra vode

Celer isecite na krupnije kocke. Stavite vodu da provri, pa kad proključa ubacite kockice celera I kuvajte dok polovina vode ne uvri. Potom ostavite tečnost da se ohladi i dobro je izmiksajte u blenderu. Tečnost bi trebalo da ima konzistenciju klasičnog šampona za pranje kose.

Na kosu nanesite maslinovo ili kokosovo ulje, obmotajte glavu aluminijumskom ili prozirnom folijom i ostavite da ova uljana maska odstoji oko dva sata. Potom isperite kosu toplom vodom, pa nanesite šampon od celera i operite kosu na uobičajeni način. Ovaj tretman sprovodite dva puta sedmično.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)