Kosa

OD PIRINČANE VODE KOSA POSTAJE KAO SVILA! Donosimo vam vekovima star recept za negu vlasi!

Evo kako da najlakše pripremite zdrav preparat za svoju kosu čijim ćete učinkom biti oduševljeni.

09.11.2022 10:01

OD PIRINČANE VODE KOSA POSTAJE KAO SVILA! Donosimo vam vekovima star recept za negu vlasi!
shutterstock.com

Zdrava, duga i negovana kosa san je svake žene, međutim, neke dame, koliko god se trudile da adekvatno brinu o njoj, to im ne polazi za rukom. Ključan faktor u mnogim slučajevima jeste i genetika jer ona značajno određuje strukturu kose, međutim, ono što je u moći svakog od nas jeste da o vlasima brinemo na najbolji mogući način i iskoristimo sve prednosti onoga što nam se nudi kao mogućnost da našu kosu učinimo gušćom i blistavijom. Iako ćete u mnogim drogerijama videti žene kako za policama sa šamponima i maskama za kosu provode dosta vremena, na kraju, teško se odlučuju čime će "počastiti" svoju vlasište.

Mnoge od nas imaju ustaljene rutine kada je u pitanju nega. Dok se neke kunu u šampone koji im podstiču rast kose, te održavaju kožu glave zdravom i sjajnom, druge tvrde da negovano vlasište ne mogu da zamisle bez maske koja ga relativizuje. Neke od nas, pak, pribegavaju korišćenju ricinusovog ulja i drugih preparata za koje se tvrdi da pospešuju rast kose, međutim, svim ženama je zajedničko da nečim na svojoj kosi nisu zadovoljne i da traže način da to promene.

Ukoliko vam je kosa suva, krhka i bez sjaja, nije nepoznato da u namirnicama može biti rešenje, a ono što je posebno interesantno jeste da u poslednje vreme mnoge žene preporučuju korišćenje pirinča u nezi kože glave. Žene iz Azije, naime, godinama koriste pirinčanu vodu koja je ključna za njihov lep izgled, besprekoran ten, ali pre svega sjajnu i svilenkastu kosu. Voda od te žitarice koju koristimo u ishrani, kako se navodi, regeneriše kosu, podstiče njen rast i štiti je od daljih oštećenja. 

shutterstock.com

Pomoću vode od pirinča kosa će bti mekša i lakša će se raščešljavati

Ispiranje kose pirinčanom vodom vratiće joj sjaj i mekoću jer ta tečnost u sebi sadrži mnoštvo aminokiselina, selen, magnezijum, folnu kiselinu i nijacin. I ne samo to, neće vam biti potreban balzam kako biste lakše raščešljali kosu. Glazura vode od prokuvanog pirinča omekšaće vlasi i nahraniti ih i dati vašoj kosi sjajan izled. 

Da biste pripremili taj jednostavni tretman i "melem" za vašu kosu potrebno vam je tri kašike pirinča koje ćete prokuvati u jednom litru vode oko 20, 30 minuta. Kada se pririnač prokuva, procedite vodu kroz cediljku i njome isperite kosu. 

Podrazumeva da se kosa prvo našamponira i opere, a da završni proces podrazumeva njeno ispiranje pirinčanom vodom.

Mnoge korisnice društvenih mreža su potvrdile delotvornost tog tretmana. Osim toga, za podsticanje rasta vlasi, voda se utrljava u teme kako bi prodrla u folikul dlake i koren kose.

Ukoliko se pirinač ne kuva, može i da odstoji potopljen 24 sata i efekat će biti isti. Najbolji učinak postiže se ukoliko se kosa na ovaj način tretira dvaput nedeljno, a ukoliko skuvate odjednom veću količinu, možete je staviti i u frižider za neka naredna ispiranja. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)