Tetka Saveta

POSNE PALAČINKE MEKANE I VAZDUŠASTE: Kako da vam testo uvek bude savršeno bez muke!

Napravite omiljnu poslasticu koja će biti ukusnije od onih sa mlekom.

28.03.2024 14:20

POSNE PALAČINKE MEKANE I VAZDUŠASTE: Kako da vam testo uvek bude savršeno bez muke!
shutterstock.com

U toku je Veliki Vaskršnji post za pravoslavne hrišćane koji se pripremaju za Vaskrs. Tokom dana posta većina domaćica ima problem kako da smisli ukusna a posna jela. Poseban problem su slatkiši i treba biti maštovit kako biste napravili ukusan a postan kolač.

Ljubitelji palačinki najčešće odustaju od omiljenog slatkiša dok ne prođu dani posta. Međutim, ne mora biti tako. Umesto da se odricanja napravite posne palačinke koje će biti podjednako ukusne kao i one sa mlekom. 

Najveći problem je kako da testo bude mekano i vazdušasto, ali i za to postoji rešenje. Umesto uobičajenog mleka kao kad pravite mrsnu verziju sipajte pola čaše biljnog sojinog mleka i  punu čašu kisele vode. Na ovaj način dobićete savršeno testo bez ikakve muke. 

Srećna republika vam poklanja recept za posne palačinke koje su ukusnije od onih mrsnih.

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja vode
  • 1/2 šolje biljnog mleka (sojino) 
  • 1 čaša kisele vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • so
  • ulje

Priprema:

Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa ih umutite za vodom. Zatim postepeno sipajte sojino mleko i kiselu vodu. Na vrh noža sipajte soli, dodajte malo ulja i sve fino umutite miskerom dok ne dobijete ujednačenu, gušću masu. Ukoliko je potrebno dodajte još malo brašna kako biste postigli potrebnu gustinu. Palačinke pržite u vrelom tiganju. Da biste izbegli da se previše "napiju" ulja nakvasite salvetu sa masnoćim, pa pre svake palačinke samo premažite tiganj. Palačinke filujte sa omiljenim džemom, marmeladom, medom, orasima ili jednostavno šećerom ako tako volite. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)