Tetka Saveta

REŠAVAMO VEČITU DILEMU OKO IZBORA ZAVESA: Bele, crvene ili sa šarama nikako za dnevni boravak jednoglasni su stručnjaci za enterijer

Najbolji izbor je ona koja je za nekoliko nijansi tamnija od zidova.

23.07.2023 17:00

REŠAVAMO VEČITU DILEMU OKO IZBORA ZAVESA: Bele, crvene ili sa šarama nikako za dnevni boravak jednoglasni su stručnjaci za enterijer
Pixabay, shutterstock

Zavese igraju ključnu ulogu u izgledu dnevne sobe, tvrde stručnjaci za enterijer. One mogu da ulepšaju i daju dodir luksuza, dok pogrešan izbor upropasti kompletan prostor.

Kako je za magazin "Kuća i bašta" objasnila stručnjak za enterijer Dženifer Volters pogrešna boja zavesa u dnevnom boravku mora da odgovara prozračnosti prostora, domainatnim nijansama same sobe a opet ne bi trebalo da se utopi i bude "nevidljiva".

Ona je naglasila koje boje treba izbegavatu u širokom luku i pojasnila zašto. 

1. Crvene zavese


Crvene zavese imaju nešto nostalgično u sebi, ali ova boja nije rezervisana za moderne dnevne sobe.

- Sa raznovrsnošću boja i uzoraka koji su danas dostupni, opcije su neograničene. Međutim, crvene nijanse i dalje ostavljamo u prošlosti - objasnila je Dženifer Volters.

Pixabay, shutterstock

Izbegavajte crvene zavese, zato što se često ne uklapaju u moderan enterijer.

2. Bela

Uprkos tome što je poznata kao nautralna nijansa koje može da bude dobar izbor za bilo koji prostor, bela, u svom načistijem obliku može da bude vrlo nezgodna za dnevni boravak. Prema rečima Dženifer bela je  formalna i hladna, tako da nije preporučljiva u ovim situacijama. 

- Boja zavese sa kojom treba biti oprezan je čista bela, jer može da izgleda sterilno na zidovima svetlih boja i da skrene pažnju sa drugih elemenata dizajna. Umesto toga razmislite o korišćenju mekih nijansi, kao što je bež. Takođe, izbegavajte zavese koje su potpuno suprotne od boje nameštaja ili dekora - predlažila je ona.

3. Tamno plava 

Tamne boje ubijaju svetlost koja bi trebala da obasjava prostor. Međutim, ukoliko se baš tamna zavesa slaže sa vašim enterijerom birajte prozračna platna kroz koja može da uđe malo svetlosti. Uvek se trudite da ona ne prekriva ceo prozor nego da bude u njegovim uglovima, inače nećete postići ono što želite, a to je elegancija koju uvek dobijamo sa tamnim nijansama. 

Pixabay, shutterstock

Zavesa uvek treba da bude par nijansi tamnija od boje zidova.

4. Zavesa kao i boja zidova 


Ovo treba da izbegavate kada birate zavese za dnevnu sobu. Zavese su prilika da osvežite vaš prostor i da mu date dodatan šmek i dimenziju. Ukoliko ne želite baš prevelik kontrast uzmite neku koja je nekoliko nijansi tamnija od boje zida.

- Treba izbegavati potpuno podudaranje sa bojom zida. Iako može da izgleda kao besprekoran izbor, rezulitraće monotonim i bljutavim igledom. Umesto toga, odlučite se za boje zavesa koje su nekoliko nijasni tamnije od boje vaših zidova - kaže Dženifer.

5. Zavese sa šarama

Prema rečima još jednog stručnjaka za enterijer Džordana Kluora za dnevni borav nikako ne birajte zavese sa šarama. 
- Umesto da izbegavamo određenu boju, bolje je zaobići zavese sa šarama. One su veoma skupe za izradu i za zamenu, pa odaberite boju koja će se slagati sa svim naknadnim promenama. Ružičasta, ili krem uvek boja uvek izgledaju fantastično - reko je Džordan. 

Prema njenim rečima ukoliko baš želite zavesu sa šarom izbegavajte geometrijske oblike.

- Ono što može da dođe u obzir su pruge, ali samo na zavesama neutralnih boja. Ne smeju da budu ni široke ni uske, i važno je da ne privlače mnogo pažnje - dodao je on. 

Pixabay, shutterstock

Neutralna boja zavesa, kao što je bež, ili svetlo siva, je uvek najbolji izbor.

Koju boju zavesa uzeti za dnevnu sobu?

Najbolja boja zavese za dnevnu sobu jeste ona koja je za nekoliko nijansi tamnija od boje zidova. Ukoliko želite da bude povezana sa vašim prostorom pogledajte koja je boja najdominantnija i povežite je sa njom. Te boja treba da budu mekana i svetla, kao što su krem, roza, prljavo bela, ili svetlo siva.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)