Kolači i torte su nešto čemu se svi radujemo, čak i tokom vrelih dana. Ipak, paliti rernu po ovoj vućini nije baš zgodno a sigurno nije raspoložena nijedna domaćia za to, pa srećom tu postoje i drugi načini i recepti da spremite ukusnu poslasticu bez da zagrevate dom. Ukoliko ste bili do pijace i kupili sveže kajsije, evo načina da se zasladite i osvežite uz jednostavan recept.
Sastojci:
- 400 ml mleka
- 8 kašika šećera
- 500 g kajsija
- kesica vanilin šećera
- kesic pudinga od vanile
- 3 kašike gustina
- 100 ml mleka
- kesic želtina
- 4 kašike kisele pavlake
- 2 pakovanja piškota (u zavisnosti od veličine pleha)
- mleko za umakanje piškota
- 2 kesice šlaga
- 300 ml mleka
Priprema:
U šerpu sipati mleko, šećer i vanilin šećer i staviti da se prkuva. Izmiksajte na drugoj strani četiri kajsije pa u tu smesu dodajte jednu kesicu pudinga od vanile i tri kašike gustina. Dodati u to oko 100 ml mleka, promešati i sipati u mleko smesu kako bi zajedno proključali i kako bi se smesa zgusnula. Dok se fil hladi rastopiti u jednu šerpu kesicu želatina (10gr) sa hladnom vodom. Ostavite deset minuta da nabubri a onda ga rastopite na toploj ringli. Skloniti sa vatre. U fil na drugoj strani dodati četiri kašike kisele pavlake, sipati od gore rastopljen želatin i sve zajedno izmiksati mikserom.
Uzeti pleh i u njega ređati prethodno umočene piškote u mleko, jednu po jednu. Preko piškota naneti deblji sloj fila a onda ređati iseckane kajsije, pa tako još jedan red piškota umočenih u mleko, zatim ovaj put iseckane kajsije od preko, pa tek onda fil.
Staviti da se hladi nekoliko sati a najbolje preko noći. Onda umutiti dve kesice šlaga sa 300 ml hladnog mleka i premazati tortu-kolač. Dekorisati od gore tankim kolutovima kajsije.
Komentari (0)