Jela sa mesom

TAJNI RECEPT: Grčka musaka

Ne morate je jesto samo kada ste na odmoru. Srećna Republika donosi kompletan recept kako da kod kuće umesto obične pripremite Grčku musaku!

21.05.2022 08:00

TAJNI RECEPT: Grčka musaka
shutterstock.com

Ukoliko ste imali priliku da u Grčkoj  jedete musaku i to u tradicionalnim restoranima ili kod prijatelja koji su Grci, primetili ste da se njihova musaka primetno razlikuje od naše.

Sočnija je i po mišljenju mnogih ukusnija.

Srećna Republika donosi recept i za ovo tradicionalno grčko jelo.

Sastojci:

• 500 g mlevenog mesa

• 4 kašike maslinovog ulja
• 4 srednja patlidžana
• 4 srednje tikvice
• 4 srednja krompira
• crni luk sitno iseckan
• 2 usitnjena čena belog luka 
• čaša crvenog vina
• kašičica cimeta
• 1/2 kašičice soli
• bibera po ukusu
• šolja blago koncentrovanog soka od paradajza
• kašičica paradajz pirea
• 1/2 kašičice šećera
• peršun sitno iseckan
• 2-3 kašičice izrendanog kačkavalja

Sastojci za bešamel sos:

• 4 šolje mleka

• 2 kašike putera
• 4 kašike brašna
• 1/2 šolje izrendanog kačkavalja
• umućeno jaje 
• malo cimeta
• so, biber po ukusu

Priprema:

Zagrejte rernu na 180° stepeni.

Narežite plavi patlidžan na tanke kriške i posolite ih. Pustite ih 15-20 minuta da odstoje kako bi pustili vodu, pošto patlidžan ume da bude gorak bez ovog koraka. Zatim ih stavite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ne solite, već ih stavite direktno u pleh.

Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni i beli luk. Zatim dodajte mleveno meso, a nakon par minuta sipajte i vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte,pa dodajte cimet, biber, so i peršun.

Sklonite posudu iz rerne i kada se prohladi sipajte je u vatrostalnu posudu u kojoj je na dno poređan krompir na dno. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smešu sa mlevenim meso i ponovite postupak. Na vrhu treba da bude patlidžan.

Napravite bešamel. U malu posudu sipajte puter i kada se otopi dodajte brašno. Promešajte i sipajte mleko. Pustite da prokuva, a zatim dodajte cimet, so, biber, kačkavalj i jaje. Kada je bešamel gotov, pomerite ga sa ringle i prelijte preko patlidžana.

Pospite preko izrendanim kačkavaljem i pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane hrskava i rumena.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)