Jela bez mesa

JESTE LI PROBALI DOMAĆU PROJU SA KOPRIVOM? Jača imunitet, krcata je gvožđem i svi je obožavaju

Pripremite tradicionalni recept iz Srbije.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

26.05.2025 08:01

JESTE LI PROBALI DOMAĆU PROJU SA KOPRIVOM? Jača imunitet, krcata je gvožđem i svi je obožavaju
Shutterstock/Creative Family

U današnje vreme, kada se sve više pažnje posvećuje zdravoj ishrani, teško je zaboraviti na prirodne namirnice koje su naši preci koristili u svakodnevnoj ishrani. Među njima se izdvaja proja sa koprivom, jelo koje ne samo da podseća na detinjstvo i bakinu kuhinju, već je i pravi izvor zdravlja. Ova proja se jednostavno priprema i može se napraviti za manje od sat vremena, a njene nutritivne vrednosti su izuzetne. Bogata je gvožđem, vitaminima i mineralima, što je čini idealnim izborom za one koji žele da ojačaju imunitet i unesu više energije kroz obrok.

Sastojci:

  • 4–5 jaja
  • 1 čaša mineralne vode
  • 1 čaša gušćeg jogurta ili kiselog mleka
  • ½ čaše ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 čaša pšeničnog brašna
  • 2,5 čaše kukuruznog brašna
  • 400 g sira (po izboru – kravlji, feta, sitni beli)
  • 500 g mlade koprive (blanširane i sitno iseckane)
  • so po ukusu

Priprema:

U većoj posudi započinje proces pripreme ovog ukusnog jela. Prvo, umutite jaja dok ne postanu penasta, a zatim im dodajte jogurt, mineralnu vodu i ulje. Važno je sve dobro sjediniti kako bi se postigla ujednačena smesa koja će služiti kao osnova za dalju pripremu, piše "Srbija Danas".


U posebnoj posudi, vreme je da se fokusirate na suve sastojke. Pomešajte pšenično i kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so. Nakon što ste sve suve sastojke dobro izmešali, dodajte ih u prethodno pripremljenu tečnu smesu. Promešajte sve sastojke kako biste dobili ujednačenu smesu koja će biti osnova za jelo.

Jedan od najzanimljivijih delova ovog recepta je dodavanje sira i koprive. Umrvite sir po svom izboru i dodajte ga u smesu, zajedno sa pripremljenom koprivom. Kopriva je često zaboravljena, ali veoma hranljiva biljka koja dodaje posebnu aromu i nutritivne vrednosti. Sve dobro sjedinite, kako bi se ukusi sjedinili i obogatili smesu.

Nakon što ste pripremili smesu, izlijte je u pleh obložen papirom za pečenje ili podmazan uljem. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C, otprilike 35 minuta. Tokom pečenja, jelo će početi da dobija zlatnu boju i hrskavu koricu, što je znak da je gotovo. 

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)